Thursday, June 2, 2016
Instabilitet i Jemen hotar Europas säkerhet
*KRÖNIKA. Terrororganisationer har blivit mästare på att utnyttja kaoset i Jemen. I detta krigsdrabbade land har terrorattacker mot bland annat Paris och Bryssel planerats. Men terrorismen i Jemen måste bekämpas genom att landet stabiliseras på sikt, betonar Afrah Nasser, journalist från Jemen, baserad i Göteborg.
När chefen för den amerikanska militära underrättelsetjänsten Defense Intelligence Agency (DIA), Vincent R Stewart, för några månader sedan vittnade inför ett senatsutskott om DIA:s bedömning av den globala säkerhetsmiljön nämnde han Jemen fyra gånger. Han förmedlade en bild av hur landet har blivit ett fäste för snabbt skiftande transnationella terrornätverk.
Han beskrev hur Islamiska staten (IS) 2015 fortfarande var fast förankrat i Irak och Syrien och samtidigt bredde ut sig globalt, medan det etablerar sig i flera länder – däribland Jemen. Stewart konstaterade att ”al-Qaida också fortsätter att utgöra ett hot mot amerikanska intressen runt om i världen, med förgreningar i Jemen, Somalia, Nordafrika, Syrien och Sydasien”.
Hans vittnesmål är viktigt för att förstå hur transnationell terrorism idag sätter den globala säkerheten på spel. Men han berörde inte instabiliteten och kriget i Jemen på samma sätt som han nämnde inbördeskriget i Syrien. Man kan inte tala om Jemen och terrorism utan att också nämna de bakomliggande orsakerna: Jemens kroniska destabiliseringsfaktorer genom åren. Den mångåriga instabiliteten och destabiliseringen av mitt land, Jemen – förvärrad av den pågående Saudiledda alliansens flyganfall och inbördeskriget – skapar en grogrund för terrorgrupper som brer ut sig och utgör ett hot mot global säkerhet.
Jemen har på ett eller annat sätt haft kopplingar till flera terrordåd utförda runt om i världen. Det innebär inte att Jemen i sig självt bör förknippas med terrorism, utan att mer uppmärksamhet bör riktas mot landet för att förstå vad som göder terrorn och därmed kunna sätta stopp för den. Ju längre behovet av stabilitet i Jemen ignoreras, desto mer kommer terrorism med ursprung i detta land att hota den globala säkerheten.
Jemen har länge – men felaktigt – betraktats som terrorismens land. Terrorism som kopplas till Jemen måste betraktas i relation till landets djupt befästa ekonomiska, politiska och säkerhetsmässiga problem. Jemen är ett land som präglas av fattigdom, väpnad konflikt, korruption, förlamande bräcklig ekonomi, svagt och splittrat styre och förödelse utan motstycke under den pågående konflikten. Det innebär utmärkta förutsättningar för terrorgrupper att frodas och att rekrytera hungrande, arbetslösa och desperata ungdomar.
En av de jemeniter som hållits i det amerikanska fånglägret Guantánamo, Samir Moqbel, har vittnat om detta. I ett brev som New York Times publicerade i april 2013 skriver han om hur han drogs till al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap): ”När jag var i Jemen år 2000 berättade en barndomsvän att jag i Afghanistan kunde tjäna mer där än de 50 dollar i månaden jag tjänade på mitt fabriksarbete, och försörja min familj. Jag hade ingen erfarenhet av utlandsresor och visste ingenting om Afghanistan, men jag gav det en chans.”
Terrororganisationer har blivit mästare på att utnyttja kaoset i Jemen och en rad dåd har visat att Jemen är en utmärkt utgångspunkt för terrorplaner. Jemen har hamnat i rampljuset genom flera händelser. Bland dem finns al-Qaidas sprängdåd mot det amerikanska krigsfartyget USS Cole i Jemen 2000, den amerikanska drönarattacken mot den högt uppsatte amerikansk-jemenitiske al-Qaida-medlemmen Anwar al-Awlaki och terrorattackerna i Europa på senare tid.
Det har basunerats ut att de båda bröderna bakom Parisattentaten hade fått vapenutbildning i Jemen. De väpnade män som anföll Charlie Hebdo i Frankrike, och de som låg bakom attackerna i Belgien, hade utbildats i Hadhramout-regionen i södra Jemen, vilket har bekräftats av regionens guvernör, generalmajor Ahmed Bin Bourek, i en intervju med Gulf Times . Icke att förglömma: Aqaps ökända webbpublikation Inspire har sin bas i Jemen .
Efter 11 september-attackerna i USA och början på det världsomspännande ”kriget mot terrorismen” har Jemen hamnat i strålkastarljuset. Sedan 2002 har USA som ett led i sina insatser för att bekämpa terrorism genomfört drönarattacker i Jemen, välsignade av både den förre presidenten Ali Abdullah Saleh och den nuvarande Abd Rabbu Mansur Hadi. I det amerikanska försvarsdepartementetssenaste rapport beskrivs de senaste tillslagen i Jemen.
Dessutom medgav Pentagon tidigare i maj att amerikanska soldater har skickats till Jemen. Drönaranfallen är ett modernt verktyg för lönnmord, men de har inte lyckats radera problemet. Drönarattackerna har inte bara dödat fler ickestridande civila än Aqap-medlemmar utan har också visat sig kontraproduktiva då de har lett till ökande antiamerikanska stämningar.
Trots att problemet inte har lösts har USA inte omvärderat sin politik gentemot Jemen. Istället ser nu jemeniter under det pågående kriget hur amerikansk- och brittisktillverkade vapen, inklusive klusterbomber, används av alliansstyrkorna. Det öppnar garanterat en ny front i jemeniternas antivästliga stämningar.
Det ligger i världssamfundets intresse att bekämpa terrorismen i Jemen – terrorattackerna i Europa som planerades i Jemen bevisar det. Men kampen mot terrorismen i Jemen måste ske genom att roten till det onda angrips i syfte att stabilisera landet på lång sikt. En rad strategier för att bekämpa terrorismen – som att få ett slut på kriget, ge inflytande åt folk på marken som kämpar mot terrorismen samt stärka politiska och ekonomiska institutioner – bör vidtas eftersom en stabilisering av Jemen skulle främja den globala säkerheten.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*This piece was originally published on the Swedish Institute for International Affairs' magazine on May 26, 2016.